Welkom bij "Appeltje voor de Dorst"

Welkom op mijn persoonlijke website over het lekkerste fruit ter wereld: de appel! Bij nader inzien gaat er geen dag voorbij dat ik geen appel heb gegeten. Dus vond ik het wel eens leuk om speciaal daarvoor zelf een site te maken, volledig gewijd aan deze overheerlijk stuk fruit. Hope you like it!

 
 
 
 

Populairste appelmerken

En wat zijn nu de populairste appelmerken? Welk stickertje zien we het liefst kleven op ons appeltje?

Pink lady

Waarschijnlijk is de Pink Lady één van de meest populaire appelmerken. Het is een appelras dat in Australië wordt gekweekt door John Cripps. In sommige talen luistert dit appelras dan ook naar de naam ‘Cripps Pink’. Vermoedelijk dankt de Pink Lady haar lekkere smaak door de kruising van appelsoorten Lady Williams en de Golden Delicious. Om even op die smaak terug te komen: deze is tamelijk zurig. Een echte Pink Lady kan je herkennen door de ellipsvormige look. Naar verluidt is de Pink Lady appel de lievelingsappel van de gemiddelde Belg. Weet wel dat de Pink Lady een appel is die je amper 10 dagen mag bewaren. Althans, als je hem niet in de koelkast bewaart.

Jonagold

Jonagold is dan weer een ander gekend appelras. Deze ontstond in de Verenigde Staten. Toen ooit de appelrassen met elkaar werden vergeleken, bleek Jonagold het meest gezonde ras te zijn. Het ras heeft een zoetzure smaak. Een Jonagold is ongeveer 2 weken houdbaar alvorens hij slecht wordt. Het is een verrukkelijk tussendoortje. Leuk weetje: het appelras heeft veel diverse kleuren. Deze gaan van helderrood tot zeer donkerrood.

Cox’s Orange Pippin

Je zal dit ras wel kennen onder de verkorte naam ‘Cox’. Deze appels zijn kleiner van formaat en hebben een bleekgroene kleur. De ‘Cox’ heeft zelfs twee vrij bekende namen: Coxie en Pipen. De smaak? Die is zoet en sappig. Cox’s Orange Pippin’ appels kunnen gegeten worden van november tot januari.  De populariteit leek even van de baan te zijn, maar sinds kort is de appel terug verkrijgbaar in jouw supermarkt.

Granny Smith

In de opsomming van de populaire appelrassen mag ook de Granny Smith niet ontbreken. Het is afkomstig uit Australië en werd ‘geboren’ in het jaar 1865. Granny Smith is een kruising van de Malus Sylvestris (een wild appelsoort) en een inheemse variant. Het ras heeft een groene kleur met soms een gele blos. Tip: gebruik hem bij voorkeur in salades. Want de Granny Smith? Die wordt niet zo snel bruin als zijn tegenhangers.